Kulturhistoriska sevärdheter del 11 Bollerups borg

Bollerups borg är ett slags slott i Bollerups socken i Tomelilla kommun. Borgen med intilliggande Bollerups kyrka och Bollerups by ligger på Österlen, halvvägs mellan Ystad och Simrishamn. Borgen är uppförd i slutet av 1400-talet. Boningshuset är från 1840-talet. Det ligger på en holme, omgiven av vallgravar. Utanför vallgraven ligger Bollerups kyrka. Idag är Bollerup ett naturbruksgymnasium med flera naturbrukslinjer, med inriktning på både hästar och jordbruk. Cirka 320 elever bor på skolans internat. Lantbruket omfattar 710 hektar. Förutom omfattande djurhållning pågår uppfödning och avel av hästar. Den första ägaren till Bollerup hette Bulle och det var han som gav sitt namn på bygden Bullathorp. Oluf Krognos byggde samman två stenhus som på 1400-talet förstördes under Sören Norbys Skåneuppror där han kämpade för den avsatte kung Kristian II. Bollerup var på 1200-talet stamgods för släkten Due och kom på 1300-talet genom gifte till släkten Thott. År 1401 såldes det till släkten Krognos på Krapperup.

När denna släkt 1573 dog ut kom Bollerup till släkten Gjöe, 1624 till en medlem av släkten Lycke och på 1640-talet till släkten Rantzau. Under 1600-talet genomgick borgen ett stort förfall där danskarna orsakade en eldskada. År 1729 stod borgen utan tak under en tid. På 1750-talet såldes det till den kände köpmannen Niclas Sahlgren i Göteborg, och dennes svärson Claes Alströmer sålde det till Erik Ruuth. År 1769 fanns endast stenhuset och den västra flygeln, som idag är borta, kvar av de fyra ursprungliga byggnaderna. Erik Ruuth sålde det vidare 1798 till friherre Achates von Platen. Från denne övergick Bollerup 1818 till Karl XIV Johan, och efter kungens död såldes det 1844 till lagmannen Tage Sylvan. Under Sylvans tid frisåldes åtskilliga gårdar. År 1876 testamenterade Sylvan godset som lantbruksinstitut för Kristianstads län. På grund av lagtvister kunde godset inte övertas av lantvruksinstitutet och inte börja användas förrän 1903. Det blev grunden till den nuvarande verksamheten.

I början av 1900-talet började borgen restaureras och fasaden, väggarna och vallgraven samt sikten till borgen gjordes om.

Ett svar till ”Kulturhistoriska sevärdheter del 11 Bollerups borg”

Lämna en kommentar

Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång